Domowe metody na uzyskanie zdrowych i pięknych stóp

Jeżeli problemem są opuchnięte stopy, idealnym rozwiązaniem będzie kąpiel ziołowa. Do jej przygotowania potrzebujesz połączyć w równych ilościach kwiaty rumianku, nagietka i podbiału, a także skrzyp. Pięć łyżek tak przyrządzonej mieszaniny należy zalać litrem wody i delikatnie podgrzewać do momentu wrzenia. Po tym czasie, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Następnie płyn przecedzamy, przelewamy do naczynia, dodajemy ciepłej wody i moczymy w nim stopy na 15 minut. Gazę zamoczoną w ciepłym odwarze można również owijać wokół stóp na około godzinę.

Jeśli Twoje stopy mają tendencję do nadmiernego pocenia, szpinak może być tu pomocny. Trzy porcje szpinaku (może być mrożony) zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy i utrzymujemy na ogniu przez 20 minut. Do powstałego wywaru dodajemy kolejne dwa litry cieplej wody, mieszamy i moczymy stopy przez około 20-25 minut. Następnie spłukujemy je wodą, przecieramy octem jabłkowym i wcieramy talk lub puder zapachowy. Dodatkowo, zasypkę do skarpetek, pończoch lub rajstop można przygotować z pół szklanki mączki kukurydzianej, łyżki stołowej białej glinki kosmetycznej oraz szczypty węgla drzewnego (spożywczego, dostępny w sklepach zielarskich).

Z kolei, jeśli Twoje stopy są twarde i zrogowaciałe, możesz spróbować kąpieli mlecznej. Dwa litry pełnotłustego mleka łączymy z trzema łyżkami olejku rycynowego i podgrzewamy do wrzenia. Następnie dodajemy litr ciepłej wody i moczymy w tym płynie stopy przez 20-30 minut. Po kąpieli warto przetrzeć podeszwy pumeksem albo specjalną tarką kosmetyczną. Dodatkowo, na zmęczone stopy dobrze zadziała peeling przygotowany z wysuszonego miąższu dziesięciu orzechów włoskich, opakowania tłustej śmietany i łyżki miodu.

Na koniec, idealnym zamknięciem pielęgnacyjnego rytuału stóp jest masaż z użyciem aromatycznego olejku. Nie tylko przynosi ulgę zmęczonym i spuchniętym stopom, ale także odżywia skórę i relaksuje cały organizm. Najlepszym nośnikiem będzie olejek z pestek winogron lub ewentualnie migdałowy.