Siemię lniane: jak poprawnie spożywać i czerpać z niego korzyści

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się nad odpowiednim spożyciem siemienia lnianego? Może zdawało Ci się, że jest to prosta kwestia, ale nie zawsze tak jest. Właściwe stosowanie siemienia lnianego zależy od jego formy oraz specyficznych celów jego spożycia. Dowiedz się, jak prawidłowo spożywać siemię lniane, by maksymalnie wykorzystać jego korzyści.

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu przetworzone na niewielkich rozmiarów (około 2-3 mm) płaskie brązowe ziarenka. Jest to bardzo ceniony produkt w medycynie naturalnej, polecany w przypadku wielu dolegliwości. Siemię lniane często rekomenduje się osobom borykającym się z problemami trawiennymi takimi jak zaparcia, biegunki, nadkwasota czy wrzody. Jest również skutecznym środkiem na suchy kaszel oraz pomocne dla osób intensywnie korzystających ze swojego głosu – doskonale nawilża śluzówki.

Dwie cechy charakteryzujące siemię lniane to wysoka zawartość substancji śluzowych oraz oleisty charakter nasion. Śluzowe składniki działają osłaniająco, łagodząco i stabilizująco na organizm i jego tkanki. Dlatego właśnie siemię lniane jest tak cenione w ziołolecznictwie. Oleisty charakter nasion lnu jest używany do produkcji oleju roślinnego o intensywnym żółtym kolorze i cierpkim zapachu. Ciekawostką jest fakt, że w okresie postu prażone ziarenka siemienia lnianego służyły do przygotowania gotowanych ziemniaków.