Transformacja życia dzięki japońskiej metodzie kaizen

Pragniesz zrzucić kilka kilogramów na nadejście wiosny? Czy planujesz przeorganizować swoje nawyki żywieniowe? Jeżeli tak, to pamiętaj, aby nie robić tego raptownie. Doświadczenie pokazuje, że te osoby, które nagle i dramatycznie przestawiają się na nowy sposób odżywiania, często doznają niepowodzenia. Więc jak można efektywnie i zdrowo wprowadzić zmiany do naszej diety?

Jednym ze sposobów jest metoda małych kroków, której początki sięgają lat 50-tych XX wieku. To wtedy japońskie korporacje takie jak Toyota czy Sony wprowadziły innowacyjny model zarządzania, który znacznie różnił się od stosowanego na zachodzie Europy – mówi Anna Grabowska, psychodietetyk. Mamy tu na myśli filozofię kaizen, gdzie „kai” oznacza zmianę, a „zen” oznacza dobro. Głównym założeniem tej filozofii jest myśl „staraj się żyć tak, aby każdego dnia móc powiedzieć, że jesteś lepszy niż byłeś poprzedniego dnia”. W praktyce oznacza to ciągłe doskonalenie się przez wprowadzanie niewielkich zmian – wyjaśnia Anna Grabowska.

Wkrótce po tym jak metoda kaizen zdobyła popularność w świecie biznesu, zaczęto ją stosować także poza nim. Okazało się bowiem, że sprawdza się ona doskonale również w życiu prywatnym.

Kiedy decydujemy się na zmianę swojej diety, stawiamy przed sobą pewne oczekiwania – chcemy schudnąć, poprawić swój wygląd, poczucie własnej wartości czy zdrowie. Im bardziej ambitne są te cele, tym trudniejsza wydaje się droga do ich osiągnięcia. Większość z nas szybko męczy się takim podejściem.