Jednym z kluczy do zdrowego odżywiania jest wiedza o tym, które pokarmy o wysokiej wartości odżywczej powinniśmy regularnie włączać do naszej diety. Tak jest w przypadku owoców takich jak borówki amerykańskie, uznawane na całym świecie za superfood.
Dlaczego borówki są superfood?
Kiedy mówimy o superfoods, co mamy na myśli? Naukowo rzecz biorąc, superżywność to taka, która stanowi bogate źródło witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Składniki te przyczyniają się do poprawy fizycznego samopoczucia, a to jest właśnie to, co można uzyskać jedząc jagody takie jak borówki.
Poprzez dodanie tych silnie działających produktów do smoothie, koktajli, płatków śniadaniowych, naleśników, pieczywa, sałatek, czegokolwiek sobie zażyczysz, Twoje ciało otrzyma skoncentrowane korzyści z tych bogatych, słodkich w smaku, cierpkich owoców.
Jakie mają korzystne dla zdrowia związki?
Kilka badań naukowych przypisuje borówce amerykańskiej najwyższą moc antyoksydacyjną wśród 40 rodzajów warzyw. O jakich mowa związkach?
1. Antyoksydanty, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Należą do nich kwasy organiczne i 15 antocyjanów, takich jak mirtylina, cyjanidyna i malwidyna.
2. Antocyjany, które znajdują się w skórce borówki, pomagają chronić serce. Mogą one również pomóc w utracie wagi i kontroli wagi.
3. Zawarte w nich proantocyjanidyny, flawonoidy i garbniki (takie jak resweratrol, również bardzo obecny w czarnych winogronach) są znane ze swojego działania antyrakowego.
4. Witaminy i minerały. Mają tak wiele mikroelementów, że zaledwie 100 gramów borówek dostarcza 17% witaminy C, której potrzebujemy dziennie, 20% manganu, a także witaminy A, K i B complex, wapń i żelazo.
5 pozytywnych skutków spożywania borówek amerykańskich.
Borówki należą do grupy owoców jagodowych o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Istnieje około 450 gatunków, z których najbardziej znane to borówka amerykańska i czerwone odmiany, które wielu z Was zna jako żurawinę.
Jaki jest pozytywny wpływ tych pysznych truskawek na Twoje zdrowie? Przyjrzyjmy się pięciu ich zaletom, opartym na wynikach badań naukowych i zaleceniach żywieniowych ekspertów.
1. Pomaga utrzymać mózg w zdrowiu.
Spożywanie borówek pomaga utrzymać lepsze funkcjonowanie mózgu. Badania wykazały, że zdrowa, zrównoważona dieta, w tym filiżanka jagód dziennie (200g), wzmacnia pamięć, może poprawić uczenie się i chronić funkcje poznawcze. Ponieważ ich antyoksydacyjne składniki chronią mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dowody naukowe sugerują, że może to pomóc w zmniejszeniu szans na rozwój choroby Parkinsona lub Alzheimera.
2. Zapobiega zakażeniom dróg moczowych.
Rdzenni Amerykanie jedli żurawinę, aby zapobiegać infekcjom dróg moczowych, co zostało udowodnione w wielu badaniach. Kwasy organiczne zawarte w owocach powodują, że mocz staje się bardziej kwaśny, co ma działanie antybakteryjne. Flawonoidy działają przeciwzapalnie na ściany żył, zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych w drogach moczowych.
3. Zmniejsza infekcje przewodu pokarmowego.
Innym pozytywnym efektem jest ich wkład w redukcję bakterii takich jak helicobacter pylori, które jak wiemy mogą powodować wrzody trawienne, a nawet raka. Oprócz wysokiej wartości odżywczej owoce te zawierają kwasy organiczne, takie jak kwas elagowy, kumarowy i chloragenowy. Zwiększają one ochronę układu pokarmowego przed nowotworami wątroby, jelita grubego, żołądka, a nawet skóry.
4. Poprawia krążenie krwi.
Spożywanie 200 gramów borówek lub filiżanki soku jagodowego dziennie pomaga ustabilizować ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. To, wraz z właściwościami ściągającymi, moczopędnymi, przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi, pomaga chronić serce i obniżyć poziom cholesterolu.
5. Jest sprzymierzeńcem w utracie wagi.
Borówki są bardzo skuteczne w pomaganiu nam schudnąć, ponieważ prawie nie mają kalorii (80 kalorii na 100g), są moczopędne i bogate w błonnik. Jagody są bardzo skuteczne w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu, przyrostowi masy ciała, chorobom układu krążenia i cukrzycy, jeśli są spożywane jako część zdrowej diety. Co więcej, zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga utrzymać regularność pracy jelit. Jeśli więc cierpisz na zaparcia, na co czekasz, aby włączyć borówki do swojej diety?
Wskazówki dotyczące włączania owoców jagodowych do posiłków.
Borówki można kupić i spożywać w stanie świeżym od czerwca do grudnia. Są one również dostępne w postaci mrożonej, w sokach, pakowane, odwodnione, skoncentrowane, w puszkach, a nawet w galaretkach. Skorzystaj z poniższych wskazówek, aby włączyć te owoce do swoich kulinarnych przepisów.
1. Dodawaj borówki do płatków śniadaniowych, jogurtu, kefiru lub musli.
Można je łączyć z truskawkami, malinami, porzeczkami w bogatych smoothie, blendować lub miażdżyć soki. Również z kawałkami jabłek lub koncentratami ananasa czy mango uzyskasz pyszny kontrast.
2. Inne bardzo pożywne kombinacje to papaja, marchewka lub brzoskwinia.
3. Przetarte lub ugotowane w lekkim syropie są doskonałe jako nadzienie lub dodatek do ciast, kruszonek, herbatników i muffinek.
4. Dodaj żurawinę do swoich zielonych sałatek liściastych i suszonych owoców, aby uzyskać bardzo pożywny posiłek.
5. Kiedy robisz zupę z dyni, marchewki lub słodkich ziemniaków, dodaj trochę żurawiny i orzeszków piniowych jako uzupełnienie smakowe.
Zawsze wybieraj najbardziej jędrne, świeże żurawiny. Przechowuj je w chłodnym miejscu i myj dopiero wtedy, gdy będą gotowe do spożycia. W ten sposób wytrzymają nawet do trzech tygodni.
A co z ich mrożeniem, czy stracą swoje właściwości, jeśli zrobimy z nich galaretkę? Jeśli przechowujesz je w lodówce, możesz być pewny, że zachowają swoje witaminy i właściwości, więc jest to świetny sposób na jedzenie ich przez cały rok!
Kiedy robimy z nich galaretkę lub dżem, mogą stracić wiele ze swojej witaminy C i antocyjanów, ale nie właściwości przeciwutleniających. Tak więc, jak zauważyłaś, wszędzie gdzie spojrzysz są zalety, a dla zdrowej diety ten superfood jest doskonałym sprzymierzeńcem!