Migdały Chufa, znane również jako migdały ziemne lub orzechy tygrysie, cieszą się mianem „żywności dla przetrwania”. To dlatego, że małe bulwki tej rośliny są prawdziwą skarbnicą składników niezbędnych do życia. Zawierają one skrobię, tłuszcze, białka, błonnik, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Okazało się, że już pradawne społeczności zamieszkujące wschodnią Afrykę około 2 miliony lat temu odkryły te wartościowe właściwości migdałów chufa, które stanowiły aż 80% ich diety. Intensywność zawartości składników odżywczych umożliwiła im przetrwanie. Dla człowieka XXI wieku migdały chufa mogą być doskonałym uzupełnieniem balansowanej diety.
Mimo iż migdały Chufa mają smak charakterystyczny dla orzechów lub migdałów, w rzeczywistości są to bulwy rośliny zwanej ciborą jadalną. Rośnie ona przede wszystkim w Afryce, Europie i Azji Południowej oraz w Ameryce Południowej. Właśnie pod ziemią tworzy specyficzne bulwki, które smakiem przypominają orzechy, ale nie wywołują reakcji alergicznych typowych dla nich. Dzięki temu, osoby z alergią na różne gatunki orzechów mogą bezpiecznie spożywać migdały Chufa.
Choć migdały chufa można spożywać na surowo po uprzednim namoczeniu, z powodu ich twardości, są one także bazą do produkcji różnych produktów takich jak: mąka, olej, płatki czy mleko roślinne. Mąka z migdałów Chufa jest bogata w tłuszcze, dlatego warto ją łączyć z innymi rodzajami mąki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników czy pieczywa. Co ważne, produkty na bazie migdałów Chufa są bezglutenowe.
Migdały Chufa zaliczane są do grupy „superfoods”, znanej z produktów o wyjątkowo wartościowej kombinacji składników odżywczych. W 30% składają się z węglowodanów, co nadaje im naturalnie słodki smak. Zawierają 25% tłuszczów, w tym wiele cennych kwasów tłuszczowych: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy i mirystynowy. Chufa są także źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego (7%), a wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Migdały Chufa są bogate w witaminy: C, E, H i P, które działają antyoksydacyjnie i wzmacniają naczynia krwionośne. Są także źródłem wielu minerałów, takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan i fosfor.