Olej kokosowy: cudowne właściwości tłuszczu bogatego w nasycone tłuszcze roślinne

Informacje z najnowszych badań naukowych coraz częściej potwierdzają, że olej kokosowy posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest on często określany jako najzdrowszy tłuszcz na świecie. Ten cudowny produkt znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Czy warto o nim więcej wiedzieć?

Rozgłos wokół oleju z kokosa narósł szczególnie w ostatnich latach, głównie dzięki książce dr Bruce’a Fife, zatytułowanej „Cud oleju kokosowego”. Autor tej pozycji dokładnie przebadał skład i właściwości tego tłuszczu, uznając go za remedium na różne dolegliwości. Choć – jak sam przyznaje – olej kokosowy nie jest uniwersalnym rozwiązaniem na każdy problem, to jednak jego stosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji ciała jest zdecydowanie zalecane. Dr Fife zachęca do wypróbowania oleju przez sześć miesięcy i samodzielnej oceny jego działania.

Olej kokosowy jest jednym z najciekawszych olejów roślinnych ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych – posiada ich więcej niż masło czy smalec. Przez wiele lat nie cieszył się dobrą reputacją, ale najnowsze badania pokazały, że tłuszcze nasycone z roślin działają inaczej niż te pochodzące ze zwierząt. Nie tylko nie podnoszą one poziomu cholesterolu, ale pomagają też regulować wiele procesów w organizmie.

W oleju kokosowym aż 92% to tłuszcze nasycone. Dla porównania, masło zawiera 66% tłuszczów nasyconych, smalec – 41%, oliwa z oliwek – 14%, a olej słonecznikowy – jedyne 11%. To właśnie wysoka zawartość i jakość tych tłuszczów czyni olej kokosowy bezpiecznym do użycia przy wysokiej obróbce termicznej. Świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach oraz do pieczenia. To m.in. jego termostabilność wyróżnia go spośród innych tłuszczów roślinnych.

Przy wyborze oleju do smażenia, koniecznie należy zdecydować się na olej kokosowy nierafinowany (ekstra virgin), tłoczony na zimno. To jedyny rodzaj oleju, który zawiera pełny zestaw wartościowych składników, niedostępnych w wersji rafinowanej. Używanie go w kuchni wymaga pewnego przyzwyczajenia, ponieważ dodaje potrawom delikatny aromat kokosa.

Wysoka zawartość kwasu laurynowego sprawia, że olej kokosowy jest naprawdę niezwykłym produktem. Ta substancja o silnych właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych stanowi połowę składu oleju kokosowego. Jest ona obecna tylko w oleju z kokosa i mleku matki!