Wiosenna zupa warzywna

Wielu osobom codzienne przygotowywanie posiłków kojarzy się z koniecznością poświęcenia dużej ilości czasu, a także posiadaniem zaawansowanych umiejętności. „Nie potrafię gotować” – takie stwierdzenie słyszymy dość często i chyba każdy z nas zna osobę, która swoją dietę opiera na przetworzonym jedzeniu. Tymczasem gotowanie wcale nie musi być trudne – wiele przepisów pozwala na przygotowanie pysznego obiadu wykonując zaledwie kilka łatwych kroków. Dobry obiad można przyrządzić ze składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Ponadto domowy posiłek zawsze będzie zdrowszy i lepszy niż gotowe dania dostępne w sklepach lub te z dostawą do domu. Gotując samemu, mamy pewność co do użytych składników i wiemy, że dania będą zawsze świeże i smaczne. Wiosenna zupa warzywna to świetny pomysł na pożywny obiad, który dostarczy nam wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Można ją zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest dobra dla każdego członka rodziny, również dzieci i osób starszych. Swą nazwę zawdzięcza użytym składnikom: dużej ilości warzyw oraz przypraw. Dodatkowo pyszny smak zawdzięcza skrzydełkom z kurczaka.

Składniki

Zupę przygotujemy z takich składników: pół kilograma fasolki szparagowej, trzy skrzydełka z kurczaka, dwie marchewki, sześć ziemniaków, ćwierć selera, pietruszka, mały por, trzy litry wody, pół pęczka świeżego koperku, cztery łyżki kwaśnej śmietany 18% oraz przyprawy (lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i pieprz). Podane składniki pozwolą na przyrządzenie czterech porcji.

Przygotowanie

Przygotowania zaczynamy od wymoczenia i podgotowania skrzydełek. Wodę wylewamy i nalewamy nową, wrzucamy pokrojoną włoszczyznę i wsypujemy przyprawy, gotujemy przez dwadzieścia minut. Fasolkę szparagową myjemy (jeśli jest mrożona, najpierw rozmrażamy), kroimy w kawałki, wrzucamy do wywaru i gotujemy przez kolejne dziesięć minut. Po tym czasie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Zupę zaprawiamy śmietaną, dodajemy posiekany świeży koperek. Smacznego!