bannock

Bannock (chleb) biwakowy

Bannock to popularny rodzaj chleba oraz jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszną potrawę obozową. Niektóre osoby spożywają go w formie deseru, podczas gdy inne jedzą go na śniadanie albo wykorzystują jako szybką przekąskę. Tak czy inaczej, jest to idealna potrawa do prostego przygotowania na ognisku.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki tłuszczu, oleju, smalcu lub masła
  • Szczypta soli
  • Szklanka ciepłej wody (opcjonalnie)

Przygotowanie

Przyrządzanie tego chleba opiera się przede wszystkim na wyczuciu. Im częściej będziemy go przyrządzać, tym lepiej będzie nam wychodzić.

Dodajemy do miski wszystkie składniki, oprócz wody, i mieszamy je palcami. Ciasto powinno być kruche – mniej-więcej, takie jak bułka tarta. Nie używajmy do tego całych dłoni, a jedynie samych palców. A to dlatego, że nadmierne mieszanie wytwarza gluten. A to już nie jest dobre rozwiązanie.

A teraz nadszedł czas na wodę. Powoli dodajemy trochę wody i ponownie mieszamy palcami. Mieszamy, aż ciasto stanie się miękkie i plastyczne. Prawdopodobnie nie będziemy potrzebować do tego więcej niż 2/3 szklanki wody. Kontynuujemy mieszanie palcami, aż ciasto będzie trzymać się razem – musi być zarówno lepkie, jak i sprężyste.

Ciasto możemy wrzucić na patelnię z odrobiną oleju lub masła, a następnie smażyć z każdej strony, aż będzie zarumienione i chrupiące. A w przypadku potrawy dla dzieci, możemy wziąć trochę ciasta i owinąć je wokół patyczka i upiec je nad ogniskiem jak kiełbaski. Tylko upewnijmy się, że ciasto jest dobrze wyrobione, aby nie spadło z patyka prosto do ogniska.