Nowo przeprowadzone badania naukowe pokazują, że konsumpcja dużej ilości warzyw oraz owoców może do pewnego stopnia zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Niemniej jednak, jak wynika z najświeższych analiz opublikowanych w „Journal of National Cancer Institute”, efekt ten nie jest tak silny, jak pierwotnie sądzono.
Prowadzący te badania, Dr Paolo Boffetta z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku, wraz ze swoim zespołem naukowców, dokładnie przejrzał zestawienie danych z EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Analiza tych danych dowodzi, że jednostki, które podniosły swój dzienny bilans spożywanych warzyw o przybliżone 200 gramów, miały ryzyko zachorowania na raka zmniejszone jedynie o 3-4% – co okazało się wartością niższą, niż przypuszczano wcześniej.
„Kiedyś panowało przekonanie, że konsumpcja dużej ilości owoców i warzyw ma kluczowe znaczenie dla profilaktyki raka” – przyznaje Boffetta. „Jednakże, biorąc pod uwagę rezultaty licznych badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich 10-15 lat, mamy podstawy do stwierdzenia, że te relacje nie zostały potwierdzone” – dodaje.
Pomimo to, naukowiec podkreśla, że dieta bogata w warzywa i owoce jest korzystna dla organizmu z wielu innych powodów, między innymi ze względu na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.